» تاریخی » مناطق تاریخی شهر کاشان؛ به همراه آدرس
تاریخی

مناطق تاریخی شهر کاشان؛ به همراه آدرس

خرداد ۱۱, ۱۴۰۴ 1011

همه شنیده‌ایم که اصفهان نصف‌جهان است، اما جاهای دیدنی کاشان هم با قدمت ۷۵۰۰ساله‌ گنجینه‌ای از اولین تمدن‌های انسانی است که چیزی از سنت و فرهنگ دیرینه اجدادمان کم ندارد. باغ فین، خانه طباطبایی ها، آبشار نیاسر، عمارت عباسیان، منزل عامری‌ها و حمام سلطان امیر احمد همگی جاهای دیدنی کاشان است که گشت‌وگذار در آن‌ها می‌تواند حسابی هر آدم اهل دلی را سر ذوق بیاورد.

۱. باغ فین کاشان

باغ فین کاشان یکی از معروف‌ترین و زیباترین جاهای دیدنی تاریخی و بناهای مهم شهر کاشان است که جلوه زیبایی از معماری هنرمندانه و فرهنگ متمدنانه ایرانی است. باغ فین کاشان قدمتی در راستای تاریخ ایران دارد و بنابر اسناد مکتوب تاریخی، جمشید پادشاه ایرانی که نامش در شاهنامه آمده است، دستور ساخت این بنا را صادر کرده است. درباره ساخت باغ فین کاشان که نمونه کاملی از یک باغ ایرانی است، در کتاب قدیمی «تاریخ قم» به قلم «حسن بن محمد بن حسن قمی» که در قرن چهارم نگاشته شده است، چنین آمده است:

این باغ به حدی زیبا و چشم‌گیر بوده است که توجه بسیاری از پادشاهان حاکم بر ایران را در ادوار مختلف به خود جلب کرده است. حتی در دوره حکمرانی پادشاهان «آل بویه» و «ایلخانان» بخش‌های مختلفی به این باغ زیبا افزوده شد و وسعت این باغ به‌مرور نسبت به باغی که جمشید ساخته بود، گسترش یافت. از طرف دیگر پادشاهان دیگری هم در این میان اقدام به مرمت و بازسازی این باغ کرده و آن را به یکی از بزرگ‌ترین باغ‌های ثبت شده در فهرست میراث جهانی سازمان یونسکو بدل نمودند.

ساعات بازدید تمامی روزهای هفته در شش ماهه اول از ساعت ۹ تا ۱۹ و در شش ماهه دوم از ساعت ۹ تا ۱۷
آدرس استان اصفهان، شهر کاشان، انتهای خیابان امیرکبیر فعلی و روستای فین قدیم، باغ فین کاشان

۲. حمام فین

مام فین یکی دیگر از معروف‌ترین و مهم‌ترین جاهای دیدنی تاریخی کاشان است که محل یکی از حوادث تلخ تاریخ ایران یعنی قتل امیرکبیر است. حمام فین در جنوب باغ فین کاشان تعبیه شده است و از این رو نام فین را به آن نسبت داده‌اند که در واقع بخشی از این باغ محسوب می‌شود.

بنابر اسناد و مدارک تاریخی که جمع‌آوری شده است، حمام فین به دستور فتحعلی شاه قاجار، دومین شاه قاجاری برای استحمام اشراف‌زادگان ساخته است. البته حمام فین کاشان در واقع متشکل از دو بخش حمام بزرگ (حمام سلطنتی) و حمام کوچک (حمام خدمتکاران) است که قدمت حمام کوچک یا حمام صفوی آن، حدود ۵۰۰ سال برآورد شده است.

حمام فین

حمام کوچک یا همان حمام صفوی در دوره حکومت صفویه برای استحمام خدمه ساخته شده بود و لازم به ذکر است که در خزینه این حمام، هفت کاشی موجود است که براساس نظریه مورخان، قدمتی قریب به ۵۰۰ سال دارند. اما همانطور که اشاره شد، شهرت اصلی حمام فین کاشان به‌دلیل اتفاق تاریخی و سیاسی تلخی است که در این حمام صورت گرفته است؛ یعنی قتل امیرکبیر، نخست وزیر وقت به دستور مستقیم ناصرالدین شاه که مرگ این شخص بزرگوار از بزرگ‌ترین حوادث ناگواری است که تاریخ ایران از سر گذرانده است.

  ساعات بازدید:در تمامی روزهای هفته در شش ماهه اول از ساعت ۹ تا ۱۹ و در شش ماهه دوم از ساعت ۹ تا ۱۷

  آدرس :استان اصفهان، شهر کاشان، خیابان امیرکبیر، حمام کاشان

۳. بازار سنتی کاشان

یکی از جاهای دیدنی کاشان بازار سنتی آن است. این بازار در سال ۱۳۵۵ به ثبت رسیده و جزء آثار ملی به حساب می‌آید. به‌گفته مورخان و باستان‌شناسان قدمت این بازار بزرگ و با شکوه به زمان صفویان برمی‌گردد. بازار سنتی کاشان در نزدیکی شاهراه‌های تجارتی باستانی قرار گرفته که نشان می‌دهد در عهد باستان رونق زیادی داشته است.

این بازار بنای گسترده‌ای دارد که شامل بخش‌‌های زیادی ازجمله مسجد میدان میرعماد، کاروان‌سرای میرپنج، زغالی‌ها، غفارپور، رباط، بروجردی‌ها، نراقی‌ها، تیمچه امین‌الدوله، در بازار میانچال، تیمچه بخشی، تیمچه سیدآقا، تیمچه صباغ، آب‌انبار بالا بازار و در زنجیر، حسینیه سوراخ ریسمان، مسجد کفش‌دوزک‌ها، مسجد بالا بازار و مسجد طمقاچی‌ها می‌شود.

درون بازار از جاهای دیدنی کاشان هم افراد زیادی مشغول به کارند. مثلاً ابتدای آن در اختیار آهنگران و رنگرزی‌هاست و در قسمت‌های دیگر هم می‌توانیم کفش دوزها، خیاط‌ها و پارچه‌فروش‌ها را ببینیم که با اشتیاق مشغول فروختن اجناس خود هستند.

۴. قمصر کاشان؛ گلاب کاشان

حتما اسم قمصر کاشان را درباره گلاب‌گیری کاشان زیاد شنیده‌اید. جایی که به‌خاطر گلاب خوش‌عطروبویش زبان زد خاص و عام است. این مکان چشم‌نواز از جاهای دیدنی کاشان در فصل بهار مهمان گل‌های محمدی است که با رنگ صورتی یک دست و عطر خارق‌العاده‌ای که دارد، فضای آرامش‌بخشی را فراهم کرده تا گردشگران زیادی برای دیدن آن روانه قمصر کاشان شوند.

۵. خانه عباسیان کاشان

وسعت خانه عباسیان کاشان به حدود ۷ هزار متر مربع می‌رسد و شامل ۵ طبقه و ۵ حیاط می‌شود. معماری این بنا قرینگی بسیار زیبا و بی‌نظیری دارد. قدمت خانه عباسیان هم مانند سبک معماری آن به دوره قاجار مربوط است. خانه عباسیان هم مثل خانه طباطبایی‌ها، لوکیشن فیلم‌های معروف ایرانی بوده است. در مرکز حیاط اصلی خانه عباسیان، یک حوض مستطیل‌شکل وجود دارد که وقتی کنارش قرار می‌گیرید، دنیایی از تزیینات و نقش‌و‌نگار‌های زیبا را در ایوان و اتاق‌ها به بهترین شکل مشاهده می‌کنید.

معماری خانه عباسیان مثل بسیاری از بناهای اسلامی، شامل بخش‌های مختلف برای زنان و مردان و همچنین بخش‌ اندرونی و بیرونی می‌شود. در خانه عباسیان کاشان و سایر خانه‌های قدیمی و مجلل این شهر، بخش ورودی خانه بسیار ساده است و اثری از تجملات در آن دیده نمی‌شود.

  • ساعت بازدید از خانه عباسیان: از ۹ صبح تا ۴.۵ بعدازظهر
  • آدرس خانه عباسیان: کوی سلطان امیر احمد، خیابان علوی

۶. خانه عامری‌‌ها

در میان خانه‌‌های تاریخی کاشان، خانه عامری‌‌ها قدمت چشمگیری دارد. این خانه در دوران زندیه ساخته شده و پس از تجربه یک زلزله، در دوران قاجار مرمت و توسعه پیدا کرده است. این مجموعه یکی از بزرگ‌ترین خانه‌های تاریخی کاشان است که از سه بخش مسکونی، ۵ حیاط و حدود ۸۵ اتاق تشکیل شده است.

در طراحی خانه عامری‌ها اصول مذهبی مختلفی رعایت شده که از آن‌ها می‌توانیم به تقسیم شدن آن به بخش‌های درونی و بیرونی و جدا بودن حمام مردانه و زنانه اشاره کنیم. تماشای خانه‌های قدیمی و مجلل کاشان ممکن است شما را مشتاق اقامت‌ در این خانه‌ها کند و باید بگوییم چنین آرزویی می‌تواند در خانه عامری‌ها محقق شود؛ چراکه خانه عامری‌های کاشان، اتاق‌هایی برای اقامت دارد و در برخی از بخش‌های آن، انواع امکانات مانند نمازخانه، رستوران، کافه و غرفه‌هایی برای خرید سوغات وجود دارد. به همین دلایل، قیمت بلیط این خانه از قیمت بلیط خانه های تاریخی کاشان کمی گران‌تر است. مدت‌زمان معقول برای بازدید از این جاذبه گردشگری کاشان حدود یک ساعت است.

  • ساعت بازدید از خانه عامری‌ها: از ساعت ۹ صبح تا ۱ ظهر (در صورت برگزاری مراسم ممکن است تعطیل باشد یا بازدید فقط از یک حیاط صورت گیرد.)
  • آدرس خانه عامری‌ها: محله علوی، خیابان علوی، بن بست باستان هفتم، پلاک صفر

به این نوشته امتیاز بدهید!

مدیر محتوا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×