عجب داستانی دارد ماجرای حضور زنان در ورزشگاهها، یکبار زنان را دقیقاً بهدلیل همین زن بودن به ورزشگاه راه نمیدادند یکبار هم میخواهند برای تماشای یک مسابقه فقط زنان را بهدلیل همین زن بودن به ورزشگاه راه بدهند. همه چیز به مسابقه قبلی پرسپولیس و سپاهان برمیگردد، یکی از هواداران مرد تیم سپاهان به هواداران زن تیم پرسپولیس توهین کرد، کمیته انضباطی هم باشگاه سپاهان را تنبیه کرد و حکم داد بازی بعدی فقط زنان به ورزشگاه بیایند.
احتمال دارد خیلیها این تصمیم کمیته انضباطی را درست تلقی کنند، حتی بعد از ممنوعیت ورود زنان به ورزشگاه آن را ساختار شکنانه بدانند، مثلاً بگویند دم شما گرم که هوای زنان را داشتید. اما ماجرا چندان هم ساده نیست، این فقط یک مسابقه فوتبال است، میآید و تمام میشود، اما دیدگاه درباره زن گذرا نیست، مفهوم دارد و چندان دم دستی نیست.
برای بست بیشتر اجازه بدهید به قانون اخیر درباره حجاب اشاره کنم، بخشی از بندهای آن درباره جرائم بود، یکی از جریمههای این قانون برای زنان ممنوعیت خروج از کشور بود، خیلیها از جمله حقوقدانها علاوه بر کلیات قانون به همین بند اعتراض کردند، اینکه وطن آن گزارهای نیست که بشود آن را وجه تنبیه قرار داد.
حالا به فوتبال برگردیم، آیا زن بودن باید وجه تنبیه یک تیم و رفتار زشت یک هوادار قرار بگیرد؟ اصلاً همینکه برای تنبیه یک مرد یا مردهایی قرار گذاشتید فقط زن به ورزشگاه راه بدهید خواسته یا ناخواسته گفتهاید زن در مفهوم فوتبالی تماشاگر درجه دو است و چون خواستیم تماشاگر درجه یک، یعنی مردها را تنبیه کنیم به زنان میدان دادیم تا درس عبرت مردها شود، در مفهوم اجتماعی شما برای تحقیر مردان از زن بهره گرفتید، یعنی زن ابزار تحقیر مرد شد، در تاریخ داریم پادشاهی که وقتی خواست کسی را تحقیر کند به او گفت زن ریشدار (رضاخان به محمدعلی فروغی)، بهخیالش مرتبه آن مرد را پایین آورد و به درجه زن بودن تقلیل داد.
تصمیم کمیته انضباطی همینقدر ضد زن است، زنان در همه جا، خاصه در موضوع بحث ما یعنی فوتبال وجه تنبیه مردان نیستند، اگر تماشاگری جسارت کرد و اگر امکانش را دارید همان تماشاگر را مجازات کنید، اگر نمیتوانید و همچنان اصرار دارید حتماً تماشاگران را محروم کنید، کل بازی را بدون تماشاگر برگزار کنید، نه اینکه ژست حمایت از زنان را بردارید که اگر همین الان هم فشار فیفا نبود بدتان نمیآمد آنها را به ورزشگاه راه ندهید.
روزنامهنگار
۲۵۸ ۲۵۸